Nagy örömömre szolgál, amikor egy szervezetben nem sajnálják az időt és az energiát a csoportvezetők fejlesztésére, ugyanis ők sajátos vezetési feladatokat látnak el. Irányításuk alatt születik meg az az eredmény, amiért létrehozták a szervezetet. Fel kell készíteniük (betanítás) és rá kell venniük (ösztönzés) beosztottjaikat a munka elvégzésére, illetve nekik kell megoldaniuk minden olyan problémát, melyek a végrehajtó folyamatokban jelentkeznek.  Ez a vezetői szint korlátozott munkáltatói jogkörrel és kevés motivációs eszközzel rendelkezik. Mindezen vezetői feladatok mellett gyakran „be kell állniuk a sorba”, és végrehajtói feladatokat végezni.

Nem egyszerű ezen a vezetői szinten jól működni, pláne úgy, hogy gyakran nagy az információs szakadék a vállalat vezetése és közöttük, így egyedül maradnak a problémáikkal. Ildi (HR-vezető) aktív jelenléte a tréningeken segít ennek a szakadéknak az áthidalásában. Általa pontosabb képet kap a vállalat vezetése a csoportvezetői munkakör sajátos, nehéz körülményeiről.

A képzések során valamennyi csoportban gyorsan kialakult a tréning sikerét alapvetően meghatározó bizalmas, nyílt és elfogadó légkör. A gyakorlatok során mindegyik csoportnál felszínre kerültek a napi problémák, gyakran heves érzelmek és akár viták is kerekedtek. Sokat beszélgettünk a nehéz helyzetekről és azok lehetséges megoldásairól.

A csoportvezetők elköteleződéssel, felelősséggel végzik a munkájukat, határozottan eredmény centrikusak. Ez számomra abból derült ki egyértelműen, amilyen fejlődési ívet bejártak gyakorlatról gyakorlatra a tréningek során.

Az a tapasztalatom, hogy ha fejlesztjük a csoportvezetőknél a vezetői készségeket (kommunikáció, konfliktuskezelés, motiválás, döntés, problémamegoldás, együttműködés), nagymértékben segítjük őket vezetői munkájukban, növeljük elégedettségüket, motiváltságukat, elkötelezettségüket, ami javítja a szervezeti kultúrát és alacsonyabb fluktuációt eredményez.